EKSPERIMENTAL GIPERXOLESTEROLEMIYADA QONDAGI GOMOSISTEIN MIQDORI DINAMIKASI. - Yaxshiboyeva Laylo Hamidulla qizi ,; Akramova Amira Ahrorovna ,; Ubaydullayeva Gulchehra Baxriddinovna, (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Kirish. Ko'pgina kasalliklarda endotelial disfunktsiyalar kuzatiladi: yallig'lanish, ateroskleroz, otoimmün jarayonlar, mexanik shikastlanish va boshqalar. Ammo uning muhim roli aterosklerozning rivojlanishiga bog'liq. [1, 2, 9]. Gomosistein aterosklerozning rivojlanishini tezlashtiradi, chunki u qon tomir endoteliyasiga toksik ta'sir ko'rsatadi, trombotsitlarning yopishishini kuchaytiradi va qon ivish omillariga salbiy ta'sir qiladi. Shu bilan birga, qondagi homosistein kontsentratsiyasining ortishi va yurak-qon tomir kasalliklari bilan og'rigan bemorlarda umumiy o'lim darajasi o'rtasida sezilarli bog'liqlik mavjudligi aniqlandi [3, 4, 5] . Lipidlarni kamaytiradigan vositalar samaradorligi past va uzoq muddatli foydalanish natijasida nojo'ya ta'sirlarning rivojlanishi ularni qabul qilishni to'xtatishga majbur qiladi, chunki ko'pchilik dorilar sintetik birikmalar bo'lib, bemorlarning tanasida ularning metabolizmi juda murakkab [6, 7, 8].