KICHIK YOSHDAGI BOLALARDA RAXIT KASALLIGINING KECHISHI - Xojiyeva Xayitxon Tolipovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Raxit – kichik yoshdagi bolalarda uchraydigan kasallik bo‘lib, organizmda kalsiy va fosfor almashinuvi buzilishi natijasida kelib chiqadi. Kichkintoy hayotining dastlabki yillari tez o‘tadi. Suyaklarning to‘g‘ri o‘sishi uchun D vitamini organizmda kalsiy va fosforning ichakdan so‘rilishi, suyak va boshqa to‘qimalarga yetib borishini boshqaradi. D vitamini yetishmasligi sababli raxit kasalligi rivojlanadi. D vitamini oz miqdorda oziq-ovqat bilan kiradi, katta qismi quyosh nurlari ta’sirida terida sintezlanadi.