AMIR TEMUR VA TEMURIYLAR DAVRIDA MANTIQ VA FALSAFAGA OID QARASHLAR - Boymirzayeva Xurshida Sobirovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Amir Temur davlati o‘z davrida Ovro‘po va Osiyodagi eng yirik, mustahkam va rivojlangan davlat sifatida tanildi. Amir Temur vafotidan so‘ng ham XVI asr boshiga qadar uning avlodlari mamlakatga hukmronlik qildilar. Temuriylar davrida markaziy davlat ikkiga - Movarounnahr va Xurosonga ajratilib idora etildi. Samarqand va Hirot bu ikki davlatning markazi bo‘lib xizmat qildi. Ayniqsa, Temuriylardan uzoq vaqt hukmronlik qilgan Shohrux, Ulug‘bek, Husayn Boyqaro davrlarida madaniyat gullab- yashnadi. XIV-XV asrlarda Markaziy Osiyoda mantiq va falsafa fanlari bilan shug‘ullangan yirik olimlar paydo bo‘ldi.