OʻSMIRLIK DAVRIDAGI PSIXOLOGIK INQIROZNING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Bozorova Zarrina O'tkirovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Oʻsmirlik ontogеnеtik rivojlanish pogʻonasining bir bosqichi sifatida bologʻatga еtish davrining oʻziga xos xususiyatlari, qonuniyatlari, imkoniyatlari, xatti-harakat motivlari ifodalanishi va vujudga kеlishining murakkabligi bilan inson kamolotining boshqa yosh davrlaridan kеskin farq qiladi. Bu davr taxminan bolalarning 5-8- sinflarida oʻqish paytlariga toʻgʻri keladi va 11-12 yoshdan 14-15 yoshgacha boʻlgan davr oraligʻida kechadi. Ayrim bolalarda bu davr 1-2 yil ertaroq yoki kechroq kuzatilishi ham mumkin. Oʻsmirlik davri ayrim maxsus psixologik adabiyotlarda «oʻtish davri», «ogʻir davr», «inqiroz davri» kabi nomlar bilan ham ataladi. Bu davrning «ogʻirligi», «keskinligi», «murakkabligi» nimalar bilan asoslanadi? Oʻsmirlik davrining ogʻir, murakkab davr ekanligi koʻplab psixologik, fiziologik, ijtimoiy omillar bilan bogʻliq. Bu davrda rivojlanishning barcha jihatlari: jismoniy, aqliy, ahloqiy, ijtimoiy va shu kabilarning mazmun mohiyati ham oʻzgaradi. Bu davrda oʻsmir hayotida, uning ruhiyati, organizmining fiziologik holatlarida, uning ijtimoiy holatida jiddiy oʻzgarishlar sodir boʻladi. Aksariyat holatlarda ularda bir-biriga qarama-qarshi boʻlgan turli xil an`analar kuzatiladi.