XIX ASR OXIRI VA XX ASR BOSHIDA BUXORODAGI IJTIMOIY- SIYOSIY VAZIYAT VA JADIDCHILIK. - Jo‘raeva Muhlisaxon Alisher qizi , (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Mamlakatimiz tarixidagi yangi sharoit uning o‘tmishini baholashda yangicha yondashuvlarni talab etmoqda. Bu borada tarixchilar oldida keng yo‘l mavjud. Mustaqillik bunday ishlarga erkinlik bag‘ishlab, barcha davr va zamonlar tarixini haqqoniy yoritishda har qanday mafkuraviy nazorat va tahdidning qattiqqo‘l qoliplaridan ozod etish imkonini berdi. Buxoro tarixidagi jadidchilikning rolini baholashga ham tegishlidir. Keyingi paytlarda, Buxorodagi amir xukmronligi jadidlar tomonidan yo‘q qilib yuborilgan va ularning faoliyati XX asr boshlaridagi Buxoro iqtisodiyoti, madaniyati va diniy ishlariga ulkan talofat yetkazgan, degan fikrni ham eshitishga to‘g‘ri kelmoqda. Buxoroda XIX –XX asr boshlarida ahamiyati jihatidan butun bir tarixiy davrga teng keladigan jarayonlar kechgan zamonda nimalar ro’y berganini anglab yetish kerak.