YARIMJUN MATOGA OLOVBARDOSH XOSSA BERISH IMKONIYATLARINI O'RGANISH - Nabiyeva I.A,; Islamova Z.SH,; Allaqulova G.Q,; Abdugapparova F.Sh, (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Jun mahsulotlarining dunyo bozoridagi o'rni matoning tolaviy tarkibi va unga berilgan funktsional xossalari bilan belgilanadi. Jun mahsulotlarining asosan qishki kiyimlar va yopinchiqlar uchun qo'llanilishi, hamda xonalarda pardozlovchi material sifatida foydalanishini inobatga olgan holda bu assortimentlarni yong'indan himoyalangan, ya'ni ollovbardosh xossali bo'lishi muhim ahamiyatga ega. Tadqiqotlarda tarkibidan paxta, viskoza va poliefir tolalari turli nisbatlarda bo'lgan yarim jun matolariga turli antipirenlar (Setaş Color Center kompaniyasi tomonidan taklif etilgan tarkibida galogen bo'lmagan - Setaflam PNF ва Toshkent kimyo texnologiya ilmiy tadqiqot instituti tomonidan taklif etilgan fosfor va azot tarkibli oligomer kompozitsiya – ММ) bilan olovbardosh xossa berish imkoniyatlari o'rganilgan. Tajriba natijalari bo'yicha yarimjun matosini kontsentratsiyasi 20-30 g/l bo'lgan appretga 2-3 daqiqa davomida shimdirish, 100% darajada siqish, 100-130 0 C haroratda quritish va 160 0 C haroratda 2-3 daqiqa davomida termik ishlov berish ketma ketligi taklif etilgan.