ONADAN BOLAGA OIV INFEKSIYASINI YUQISHINI OLDINI OLISH. - Ergasheva Shahnoza Po’latovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Anontatsiya: OITS-infeksiyasi hozirgi vaqtda o'zining keng tarqalganligi, turli turdagi yuqish yo’llari borligi, uzoq vaqt mobaynida surunkali kechishi, oxir oqibat letal holat va jamiyatga juda ham katta iqtisodiy zararlarga olib kelishi bilan e’tiborga loyiqdir. Bu kasallikda immunitet tanqisligi tug’ma bo’lmaydi, balki OIV infeksiyasi kuzgatuvchisi xususiyatlariga ham bog’liq (ortirilgan immun tanqislik sindromi). OIV - RNK-saqlovchi virus bo’lib, retrovi- ruslar oilasiga mansub. OIV infekstiyasi or- ganizmga tushib, CD4+ T-hujayralaming kama- yishiga olib keladi va CD8+T- limfostitlaming stitotoksik faoliyatining pasayishiga sabab bo'ladi. Bu xujayralar me’yorda virus bilan zararlangan xujayralami halok qiladi. Natijada organizmga tushayotgan zambu- rug’lar, soddalilar va boshqa infeksiyalar, shuningdek, onkohujayralar ustidan nazorat barbod bo'ladi. Shu bilan birga, B-limfcsitlar faoli- yati buziladi, ular tomonidan maxsus antitanalar ishlab chiqarilishi pasayadi. Oxir oqibat autoim- mun jarayonlar rivojlanadi OITS infeksiyasining o’chog'i OITS kasalligining har qanday davridagi zararlangan odam sa- naladi, ammo eng zararli davri bu inkubatsion davr oxiri, birlamchi infekstiya belgilari virus in- feksiyaning oxirgi davrlari sanaladi. Bu davrlarda virusning konsentratsiyasi juda yuqori bo’lib, antitanalar tomonidan neytrallanish kuzatilmaydi OIV infeksiyasi asosan uchta yo’l bilan yuqadi: jinsiy, parenteral va vertikal, ya’ni kasallangan onadan bolaga yuqishi mumkin. OIV infeksiya manbai kasal odam hisoblanadi.