BOLALARGA NISBATAN ZO’RAVONLIK HOLALATLARINING PSIXOLOG TAHLILI - Nuraliyeva Gulsevar No'monjonovna , (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Bolalarning oʻzi himoyalanmagan, zaif ijtimoiy qatlam boʻlishlariga qaramay, koʻp hollarda tabiiy ofatlar, harbiy harakatlar hududida qolib ketadilar, jismoniy, emotsional va jinsiy zoʻrlanish qurboniga aylanadilar. BMTning bergan maʼlumotlariga koʻra har yilda 14 yoshgacha boʻlgan bolalarning 2 mln.ga yaqini ota onalar zoʻravonligidan qiynaladilar. Ularning har oʻntadan biri hayotdan koʻz yumadi, ikki mingtasi esa hayotni oʻz joniga qasd qilish bilan yakunlaydi. Zoʻravonlik bir necha koʻrsatkichlar boʻyicha klassifikasiyalanadi: • ochiq va yopiq (kimdir oshkor qiladi, kimdir yashiradi); • hozirda ham davom etayotgan yoki oʻtmishda sodir boʻlgan; • birlik yoki koʻplikda, uzoq yillar davom etuvchi; • sodir etilayotgan joy va muhitga koʻra zoʻravonlik: uyda qarindoshlar tarafidan, maktabda pedagog yoki bolalar tomonidan, koʻchada bolalar yoki notanish kattalar tarafidan boʻlishi mumkin.