O`QUVCHINING O`QUV FAOLIYATI MOTIVLARINI ANIQLASH ORQALI O`QUV FAOLIYATIGA EHTIYOJ UYG`OTISHDA AMALIYOTCHI PSIXOLOGNING O‘RNI - Avezova Lola Hasanovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Hozirgi davr o‘quvchi shaxsini faollashtirish tadqiqotchilariga tizimli yondashuvli amaliyotni taqazo qilmoqda. Maktab o‘quvchilarinig asosiy faoliyati bo‘lgan o‘qish-o‘rganish ya’ni ta’lim olish faoliyatini yaxshilash, maktab o‘quvchisining faol qilib intellektual saloxiyatini oshirish, kelajakka bo‘lgan ishonch hissini shakklantirish pedagog va psixologlar zimmasidagi ma’sulitni oshirishni talab qiladi. Maktab o‘quvchisining o‘quv faoliyatni bilim olishga, izlanishga bo‘lgan qiziqishini yaxshilashga qaratilgan yangi metodlarni ishlab chiqish va shu asosda o‘quvchilarning faolligini oshirish mexanizmlarini ishlab chiqish davr talabidir. O`quv jarayonini psixologik boshqarish: o`quvchining o`quv faoliyati motivlarini aniqlash va ular orqali o`quv faoliyatiga ehtiyoj uyg`otish pedodging asosiy tashkiliy vazifasidir. Psixologik ma’lumotlarga ko‘ra, har qanday faoliyat muayyan motivlar ta’sirida vujudga keladi va yetarli shart – sharoitlar yaratilgandagina amalga oshadi. Shuning uchun ham ta’lim jarayonida o‘zlashtirish, egallash va o‘rganishni amalga oshirishni ta’minlash uchun o‘quvchilarda o‘quv motivlari mavjud bo‘lishi shart. Bilish motivlari shaxsning (sub’ektning) gnoseologik maqsad sari, ya’ni bilish maqsadini qaror toptirishga, bilim va ko‘nikmalarni egallashga yo‘naltiriladi. Odatda bunday turdosh motivlar nazariy ma’lumotlarning ko‘rsatishicha, tashqi va ichki nomlar bilan atalib, muayyan toifani yuzaga keltiradi. O‘qish faoliyatining motivlari sifatida quyidagilarni taxlil qilish lozim