MAKTABGACHA HAMDA MAKTAB YOSHIDAGI BOLALARDA CHAPAQAYLIKNING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - Cho‘tanova Feruza Egamberdiyena (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Odamlarning 10 foizga yaqini chap qo’llardir va xorijiy va mahalliy mutaxassislarning fikriga ko’ra, chap qo’llar ulushi ortib bormoqda. Deyarli har bir boshlang’ich maktab sinfida yozish, chizish va boshqa mashg’ulotlarni bajarishda chap qo’lni o’ngga faol ravishda afzal ko’rgan 1 – 2 (va ba’zan ko’proq) bolalarni uchratish mumkin. Chap qo’l patalogiya emas va rivojlanishning yetishmasligi ham emas. Chap qo’l bolaning o’tamuhim individual xususiyati bo’lib, u ta’lim va tarbiya jarayonida e’tiborga olinishi kerak. Qo’llarning assimetrriyasi, ya’ni o’ng yoki chap qo’lning ustunligi yoki qo’llarning har qandayiga ifoda etilmagan afzallik miya yarim sharlarining funksional assimetriyasining o’ziga xos xususiyatlari bilan bog’liq.