BOSHLANG‘ICH TA’LIM YOSHIDAGI BOLALARNI MAKTABGA MOSLASHUVINING PSIXOLOGIK JIHATLARI - Cho‘tanova Feruza Egamberdiyena , (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Maktabga qabul qilinadigan bola o‘z hayotining eng muhim davriga, ya’ni, maktab tomonidan qo‘yiladigan turli-tuman talablarni bajarishga, ta’lim olishga ham jismoniy, ham psixologik jihatdan tayyor bo‘lishi lozim. Negaki, jismonan sog‘lom bola maktabga tavsiya etilar ekan, u aqliy saviyasi bilan his-tuyg‘ulari va ijtimoiy onglilik darajasi bilan ma’lum talablarga javob berishi kerak.Aqliy yetuklik sohasida diqqat qilinishi zarur bo‘lgan bilish jarayonlari va tashqi muhitni nechog‘lik to‘liq va to‘g‘ri aks yettira olishni aniqlash muhimdir. Tarkiban bu hislatlar bolaning idroki, ixtiyoriy diqqati, voqea va hodisalarni tahlil qila olishi, sabab va oqibat tasavvurlarining shakllanganligi, mantiqiy tafakkur hislatlari, mantiqiy xotira, maqsadli faoliyatni izchil bajara olishi, yangilikka intilish, unga qaratilgan murojaatni qabul qila olish, sodda maqolaning mazmunini tushuna olish, barmoqlarining nozik harakatlari va ko‘z -harakat mutanosibligi kabi ko‘pgina ko‘rinishlarni o‘z ichiga oladi.