EPILEPSIYA KASALLIGI VA EPILEPTIFORM SINDROMLAR - Ahrorova Saodat Obid qizi , (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: So‘nggi yillarda rivojlanayotgan mamlakatlarda diabet, saraton va yurak xastaliklari ko‘p uchramoqda. Ular orasida, ayniqsa, epilepsiya, ya’ni tutqanoq keng tarqalgan. Bu kasallikni davolash qiyin emas, deydi shifokorlar. Epilepsiya kasalligiga chalinganlarning aksariyati kambag‘al va o‘rta hol mamlakatlarda yashaydi.Tutqanoq yosh va jins tanlamaydi. U barcha yoshdagilarda hamda erkak va ayollarda birdek uchrashi mumkin. “Ota-onadan bolaga o‘tishi mumkin. Boshqa irsiy sabablari ham bor. Infeksiya, tug‘ilayotganda olingan travma, bosh jarohati va hatto insult va miya saratoni ham kasallikka sabab bo‘ladi”, - deydi Nyuton. Kasallikning turlari ko‘p. Tutqanog‘i bor odamlar orasida o‘lim hollari ham ko‘p uchraydi. Ushbu maqolada epilepsiya kasalligining paydo bo’lishi, nerv sistemasida yuzaga keladigan patologik holatlar va epileptiform sindromlar haqida gap boradi.