YOSHLARDA DEVIANT XULQ-ATVORNING PROFILAKTIKASI - Soliyeva Maqsuda Azamat qizi , (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Dеviаnt tushunchаsi lоtinchа «deviation» so‘zidаn оlingаn bo‘lib, оg‘ish, chеtgа chiqish dеgаn mа’nоni bildirаdi.Dеviаnt хulq-аtvоrli kishilаrni хulqi оg‘ishgаnlаr dеb hаm аtаlаdi.Zamonaviy dunyoda deviant xatti-harakatlar muammosi ayniqsa keskin. Iqtisodiy tengsizlik, ommaviy globallashuv, axborotdan erkin foydalanish, demokratiyaning rivojlanishi, shuningdek, ijtimoiy hodisalar ko'pincha o'smirlar muhitida salbiy reaktsiyalarni keltirib chiqaradi. Yoshlar adolatsizlikka qarshi isyon ko'taradilar, axloqiy me'yorlarni o'rnatdilar yoki o'rnatdilar Deviant xulq- atvor ichkilikbozlik, giyohvandlik, o'z-o'zini o'ldirish bilan bog'liq ijtimoiy illatlarning har biri yuzaga kelishi va ijtimoiy oqibatlariga ko'ra mohiyatan turli jihatlarga ega. Birinchi farq uzoq davom etadigan ijtimoiy zararli odatlar deviant xulq-atvor turmush tarzining ajralmas qismiga aylanadi. Doimiy oilaviy kelishmovchilik, oila va atrof- muhitdan qoniqmaslik, uydagi tushunmovchilik va boshqalar. Bularning barchasi bolaning ruhiyatini jarohatlaydi va u mavjud vaziyatni o'zgartirishga harakat qiladi. Bu o'rinda kamchiliklar, jumladan, nizolar rivojlanishining oldini oluvchi va unga qarshi kurashuvchi ijtimoiy nazorat tizimlari ijtimoiy institutlarda salbiy rol o'ynaydi.