ALISHER NAVOIYNING IJODI MAHSULI BO'LGAN NASRIY ASARLARI. - Muhammadiyev Nodir Rustamzoda (TADQIQOTLAR.UZ, 2023)
Annotatsiya:Ushbu maqolada Buyuk shoir va mutafakkir Alisher Navoiy nazmiy asarlarida obraz qanchalik yuksak mahorat bilan yaratilgan bo‘lsa, nasriy asarlarida ham shunchalik fasohat mahsuli ekanligi bilan alohida ajralib turadi. Tarixiy obraz esa ijodkordan alohida mas'uliyat bilan yondashuvni talab qiladi. Chunki unda tarixiy shaxs, uning siyratiga xos eng muhim xususiyatlar, qahramonning ma'rifiy- ruhiy olami badiiy qayta ishlanishi, yuksak badiiyat bilan tasvirlanishi talab qilinadi. Hazrat Alisher Navoiyning “Holoti Sayyid Hasan Ardasher”, “Holoti Pahlavon Muhammad”, “Xamsat ul-mutahayyirin” kabi asarlarini ayni shu ilmiy muammo - tarixiylik va obrazlilik nuqtai nazaridan o‘rganishga bag‘ishlanganligi haqida ma'lumotlar berilgan.