XORIOAMNIONIT BILAN ASORATLANGAN HOMILADORLARDA PERINATAL NATIJALAR - Tosheva I.I.,; Ubaydullayeva S.I, (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Rezyume: Maqolada qog‘onoq suvi tug‘ruqdan oldin ketgan 149 nafar homiladorlar, ulardan 39 nafari xorioamnionit bilan asoratlangan va tug‘ruq jarayoni fiziologik kechgan 30 nafar homiladorlarning shikoyatlari, akusherlik, ginekologik, somatik anamnezi va perinatal natijalari yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, xorioamnionit klinik jihatdan quyidagi belgilar bilan namoyon bo‘lgan, xususan: 15 (38,5%) nafar ayolda badbo‘y hidli vaginal ajralmalar, 24 nafar ayolda (61,5%) tana haroratining 38-39°C gacha ko‘tarilishi, shundan 9 nafarida tana haroratining 39°C dan yuqori ko‘tarilishi va 15 nafarida esa tana harorati 38°C gacha bo‘lganligi, tana haroratining ko‘tarilishi bilan barcha ayollarda taxikardiya kuzatilganligi aniqlandi.