AZIZ NESIN HIKOYALARIDA KINOYA - Gulnoza Jumayeva. (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya. Ironiya yolg‘on emas, chunki u qabul qiluvchini aldash uchun mo‘jallanmagan. Bunda muallifning umuman ironistning maqsadi ikki xil bo‘lishi mumkin. Ijodkorning maqsadi bayon etilayotgan ijod namunasida kinoya orqali o‘zining g‘oya va qarashlarini barcha o‘quvchilarga emas, bir turk maqolida aytilgani kabi “Orif bo‘lgan tushunadi” qabilida o‘quvchi kitobxonini saralash orqali yetkazib berish bo‘lsa, ironistning boshqa bir maqsadi bu yumshoq tuyuladigan qattiq haqorat bo‘lishi mumkin. Kinoyadan foydalanilganda u aniq niyat bilan ta’kidlagan narsaning tarzini bildiradi. Yolg‘on bilan kinoyani farqlash uchun yuqoridagi ba’zi elementlarga e’tibor berish, ifoda etilayotgan vaziyat, ochib berilmoqchi bo‘lgan voqeylikka e’tibor berish kerak.Kinoyadan foydalanilganda u aniq niyat bilan ta’kidlagan narsaning tarzini bildiradi. Yolg‘on bilan kinoyani farqlash uchun yuqoridagi ba’zi elementlarga e’tibor berish kerak.