KUCHLI TA`SIR ETUVCHI ZAHARLI MODDALARNING INSON ORGANIZMIGA ZARARLI TA’SIRLARI - Nuraliyev Abdulhamid Oybek o’g’li; Boqijanov Muxammadqodir Sharifjon o’g’li (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya: Obyektlarda ishchi-hodimlarni kimyoviy zaharlanishdan muhofazalash tadbirlari korxonadagi xizmat tuzilmalari, qutqaruv tuzilmalariga kiruvchi qutqaruvchilar tomonidan amalga oshiriladi. Shu sababli har bir qutqaruvchi zaharli moddalarning xossalaridan xabardor bo`lishi talab etiladi. Shu bilan birga zaharli moddalar bilan ishlaydigan ishchi va hodimlar ham zaharli moddalarning inson organizmiga ko`rsatadigan salbiy ta`sirlari, ulardan muhofazalanish usullari, zaharli moddalardan muhofazalanishda qo`llaniladigan zamonaviy shaxsiy himoya vositalari turlari va ulardan foydalanish usullarini bilishlari talab etiladi. Shu sababli ham mamlakatimizda kuchli ta`sir etuvchi zaharli moddalar bilan bog’liq favqulodda vaziyatlarda aholi xavfsizligini ta`minlash borasida amalga oshirilayotgan ishlar samaradorligini oshirish va uni hayotga to`g’ri tadbiq etish asosiy vazifalarimizdan biri hisoblanadi.