O’QUVCHILARNING AQLIY TARBIYASINI SHAKILLANTIRISHGA TA’SIR QILUVCHI OMILLAR - Matkarimova Muxabbat Abuovna (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Aql - kishining o’z idroki, qalbi va fikri asosida dunyoviy, hayotiy haqiqatlarni anglash va ularga o’z faoliyatida ma’naviy-insoniy nuqtai nazardan amal qilish imkonini beruvchi ne’matdir. Aql - inson kamolotining harakatlantiruvchi kuchi bo’lib, uning yordamida odam hayotda o wz o’rni va nufuziga ega bo’ladi. Aqlning dalili bu fikrdir. Tarbiya bu jamiyatdagi shaxslarga, ya’ni insonlarga qaratilgan bo’lib, ularni ham jismoniy, ham ruhiy, ham madaniy shakillatiradigan amaliy pedagogik jarayon hisoblanadi. Tarbiyasiz jamiyatni ham insoniyatni ham shakllantirib bo’lmaydi. Chunki odam va jamiyatning mavjudligini ta’minlaydigan qadriyalar tarbiya orqali vujudga keladi.