YO'L INFRATUZILMASINING IQTISODIYOTGA TA'SIRI TAHLILINI O'RGANISH. - Nilufar Jumayeva (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Yo'l infratuzilmasining iqtisodiyotga ta'siri transport tarmoqlari va iqtisodiy rivojlanish o'rtasidagi munosabatlarni o'rganadigan muhim tadqiqot sohasidir. Yo'llar, avtomobil yo'llari, ko'priklar va boshqa tegishli infratuzilmalarni o'z ichiga olgan yo'l infratuzilmasi mamlakat jismoniy infratuzilmasining muhim tarkibiy qismi bo'lib xizmat qiladi. Bu nafaqat tovarlar va odamlarning harakatini osonlashtiradi, balki turli sohalarda iqtisodiy faoliyat va o'sishga ham ta'sir qiladi.Tarixan yo‘l infratuzilmasi iqtisodiy taraqqiyotning katalizatori bo‘lib kelgan. Yaxshi rejalashtirilgan va yaxshi ta'mirlangan yo'l tarmoqlari ulanishni yaxshilash, transport xarajatlarini kamaytirish va bozorlarga kirishni yaxshilash potentsialiga ega. Ushbu yaxshilanishlar savdo, investitsiyalar va umumiy iqtisodiy samaradorlikni oshirishga olib kelishi mumkin. Bundan tashqari, samarali yo'l infratuzilmasi sayohat vaqtini, tirbandlikni va yoqilg'i sarfini qisqartirishi va shu bilan samaradorlik va raqobatbardoshlikni oshirishi mumkin.Yo'l infratuzilmasining iqtisodiyotga ta'siri ko'p qirrali bo'lib, bevosita va bilvosita ta'sirlarni o'z ichiga oladi. To'g'ridan-to'g'ri ta'sirlar qurilish va texnik xizmat ko'rsatishda ish o'rinlarini yaratish, korxonalar uchun bozorlarga kirishni kengaytirish va jismoniy shaxslarning harakatchanligini oshirishni o'z ichiga oladi.