OʻZBEKISTON FUTBOLINING SHAKILLANISHI VA TERMA JAMOASI - Sattarov Qarshiboy Narqulovich (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Anotatsiya:1991-yilda mustaqillikka erishgan Oʻzbekistonda futbol eng ommabop sport turi hisoblanadi.. [1][2][3][4][5] Milliy assotsiatsiya FIFA va Osiyo futbol konfederatsiyasi tomonidan oʻtkaziladigan barcha musobaqalarda qatnashadi. Oʻzbek futbolining asosiy boshqaruv organi 1946-yilda tashkil etilgan Oʻzbekiston futbol assotsiatsiyasi hisoblanadi. 1992-yilda mustaqillikdan soʻng qayta tashkil etilgan. Futbol ligasi tizimida birinchi oʻrinda Superliga (Oliy liga) va (Pro-liga) Birinchi liga joylashgan. Superliga gʻolibi Oʻzbekiston chempioni unvonini oladi. Vaholanki, mamlakat kubogi bahslari orasida Oʻzbekiston kubogi, Oʻzbekiston Superkubogi va PFL kubogi bor. Shuningdek, Superligada dastlabki 4 oʻrinni egallagan futbol klublari OChL va OFK kubogiga yoʻllanma oladi. [6]