TURK TILINI CHET ELLIKLARGA O'RGATISHDA ISHLATILADIGAN DARAJA ANIQLASH IMTIHONLARINING OG'ZAKI MALAKASINI O'LCHASHGA BIR NAZAR - Kadirova Gulbokhor (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Chet elliklarga turk tilini o'rgatish sohasida ko'plab maqolalar, tadqiqotlar mavjud. Ushbu ishlarning aksariyati samarali va aniq o'qitish bilan bog'liq. O'qitish natijasini aks ettiruvchi o'lchov va baholash bilan bog'liq maqolalar soni juda oz. O'lchovda o'quvchining til malakasini o'lchaydigan darajani aniqlash imtihonlarining yetarliligi to'g'risida ishlar deyarli yo`q. Turk tilini o`rganishda Istanbul Tukce A1-A2, Gazi A1, A2, B1, B2, C1, Yedi Iklim A1, A2, B1, B2, C1 kitoplari nisbatan ko`p qo`llanilgan kitoplar sanaladi. Shu bilan birga turk tili lug’ati, tayyorlov kitopları kabı imtihon talablariga ko’ra ko'rib chiqildi. Tez va ob'ektiv natijalarga erishish uchun yuklangan savolning kitoblardagi savollardagi lug'at darajasi va biron bir kitobdagi lug'atga mos kelmaydigan lug'at ma'lumotlari bilan o'xshashlik nisbatiga kirish mumkin. Savol bo'limida savol turlari yoki so'z cheklovlari mavjud emasligi sababli, boshqa kurs imtihonlarining malakasini ham o'lchash mumkin. Bundan tashqari, ma'lumotlar bazasini tashkil etuvchi ba'zi ma'lumotlar ham kiritilgan. Ushbu ma'lumotlar va olinadigan natijalar tilni o'qitish o'qituvchilari va til sohasida ishlaydigan mutaxassıslar uchun manba hisoblanadi. Biroq, Yunus Emre instituti web- saytida darajani aniqlash imtihonining malaka holati tekshirildi. Lug'at ma'lumotlari u biriktirilgan kursga tegishli yoki yo'qligini aniqlash nuqtai nazaridan ushbu sohaga hissa qo'shadi deb o'ylashadi. Maqolada yuqorida tilga olingan holatlarga diqqatimizni qaratdik.