KARIES KASALLIGI PROFILAKTIKASI - Madumarova Muhabbatxon Makkambayevna , (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Dunyo aholisining aksariyati kariesdan aziyat chekmoqda. Tish kariesi global sog’liqni saqlashning asosiy muammosi bo’lib, eng keng tarqalgan kasallikdir. Taxminan yer yuzida 90%gacha aholida ushbu kasallik uchraydi. Tishdagi juda ko‘p og‘ir kasalliklar kariesdan boshlanadi. Uning o‘zi esa bittagina qora nuqtadan paydo bo‘ladi. Tish kariesi tishlarni yo’qotish sabablaridan biri bo’lib, bu chaynov funksiyasini, ovqat hazm qilish sistemasini buzilishiga va oshqozonning surunkali kasalligiga olib keladi. Jahon stomatologiya amaliyotida tish kasalliklarining oldini olish, asoratlarini davolashdan ko‘ra 20 barobarga arzonroqqa tushishi isbotlangan. Shunday ekan, biz karies kasalligini oldini olish, ya’ ni karies profilaktikasini o’rganib chiqamiz.