ABU ALI IBN SINONING FARMATSEVTIKA SOHASIGA OID BAYON ETGAN MA’LUMOTLAR TAVSIFI - Pardaboyeva S.A.; Sirocheva Sh.M; Quranboeva M.D; Shermatova I.B (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya. Dunyoda juda ko’plab kasalliklar rivojlanib bormoqda, shu bilan birga ushbu kasalliklarga qarshi yangi dorilar ishlab chiqilmoqda. Yaratilinayotgan dorilarning ko’pi dorivor o’simliklardan tayyorlanmoqda. Nega aynan shifobaxsh o’simliklar asosida olinmoqda? Chunki bizdan oldin yashab o’tgan Ibn Sino bobomiz ko’pgina o’simliklarning shifobaxsh xususiyatlarini o’rganib, bizga bir qancha ma’lumotlar yozib qoldirgan. Aynan shu manbalarga asoslanib, ayni damda o’simliklardan dorilar tayyorlash texnologiyasi rivojlanib kelmoqda. Ushbu maqolada ham biz dunyo va o’zbek olimlarining Ibn Sino tabobati bo’yicha bir qancha fikrlarni ko’rib chiqamiz.