MATN USTIDA ISHLASH. MATNNI BOSQICHMA-BOSQICH OʻRGATISH VA UNI HAYOT BILAN BOGʻLASH - Obidjonova Ruxshona (TADQIQOTLAR.UZ, 2024)
Annotatsiya. Matn ustida ishlash koʻpincha boshlangʻich sinf oʻquvchilariga xos boʻlgan mashgʻulotdir. Chunki aynan boshlangʻich sinf oʻquvchilari savod chiqargandan soʻng matn, hikoya yoki kichkina she'riy masallarning tahlili bilan shugʻullanish orqali oʻzlarining bilim saviyalarini oshiradilar. Boshlangʻich sinf oʻqituvchisi oʻquvchilarga matn orqali turli xil bilimlarni berishi mumkin. Masalan: matnni tahlil qilish orqali bilim olishni, yaxshilik va yomonlikni, odob-axloqni, tarbiyani, oq-u qorani bir-biridan ajratishni bilish bilan birgalikda, ilmiy bilimlarni ham egallaydilar. Buning uchun esa matnni aniq va toʻgʻri tahlil qilish uslubidan foydalanmoq kerak. Matnning magʻzini oʻquvchilarga ochib berish uchun bir nechta bosqichlar mavjud bo‘lib, bu bosqichlar ushbu maqolada misollar orqali yoritib berilgan.