ХАРАКАТНИНГ АСОСИЙ ҚОНУНЛАРИ МАВЗУСИНИ ЎҚИТИШ МЕТОДИКАСИ - Махкамова Намунахон Хурсанбек қизи (TADQIQOTLAR.UZ, 2023)
Хамма жисмлар бир – бири билан таъсирлашади. Хозирги замон физикасида қуйидаги ўзаро таъсирлар мавжуд: а) Гравитацион – жисмлар орасидаги бутун олам тортишиши хисобига таъсир. б) Электромагнит – қузғалмас ёки харакатдаги зарядланган зарралар ёки жисмлар орасидаги таъсир. в) Ядровий – ( икки хил: кучли ва кучсиз) атом ядроси таркибига кирувчи элементар зараччалар характерлайдиган таъсир. Бир жисмнинг иккинчи жисмга механик таъсири куч дейилади, яъни жисмга тезланиш берадиган катталик. Куч вектор катталик бўлиб, у сон қиймат ёки |F|=F 1 модул билан, фазода йўналиш билан аниқланади.