KORXONADA XODIMGA TO’LANADIGAN ISH HAQINING ISHCHI KUCHI SA’MARADORLIGIGA TA’SIRI - Abdug’oipova Muxlisaxon Alisher qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2023)
Mehnat unumdorligini oshirish sanoat yoki iqtisodiyotga kamroq ishchilar bilan bir xil miqdorda yoki undan ko'p mahsulot ishlab chiqarish imkonini beradi. Chunki mehnat unumdorligi ishlab chiqarish bilan bevosita bog'liq bo'lib, u iqtisodiy o'sish va turmush darajasiga katta ta'sir ko'rsatadi. Katta va kichik korporatsiyalar, shubhasiz, xodimlarning samaradorligini oshirishga qaratilgan. Ish joyini o'rganish jamg'armasi tomonidan olib borilgan bir tadqiqotga ko'ra , xodimlarni jalb qilish uchun investitsiyalarni 10 foizga oshirish tashkilotning daromadini har bir xodim uchun yiliga 2400 dollarga oshirishi mumkin. Bu faqat bir misol, ammo haqiqat shundaki, xodimlaringizning mahsuldorligini oshirish uchun strategiyalarni ishlab chiqish uchun vaqt sarflashga arziydi. Xodimlarning mahsuldorligi ishlab chiqarilgan mahsulot va xizmatlar sonini mahsulot va xizmatlarni ishlab chiqarish uchun sarflangan ish hajmini solishtiradigan iqtisodiy ko'rsatkichni anglatadi. Hosildorlik ko'p omillarga bog'liq. Aslida xodimlarning unumdorligi va o'z navbatida biznes natijalarida muhim rol o'ynaydigan bir nechta omillar mavjud. Ushbu maqolada ishchi kuchi samaradorligi va unga to’lanadigan ish haqi o’rtasidagi bog’liqlik haqida ma’lumot beriladi.