O‘ZBEK VA QIRG‘IZ XALQ OG‘ZAKI IJODIDA SATIRA VA YUMORNING KIRIB KELISHI - Abdurahmonov Islombek Abdulakim o‘g‘li (TADQIQOTLAR.UZ, 2023)
Maqolada o‘zbek xalq og‘zaki va yozma ijodidagi satira va yumor haqida kichik tadqiqod o‘tkazildi. Ushbu qardosh xalqlarining o’g’zaki ijodidagi iztehzo va hazilning jozibali olami kulgi zukkolik va chuqur ijtimoiy mushohada bilan jonli madaniy merosi ochib berildi. Shuningdek asrlar davomida xalq og’zaki ijodiga singib uning ajralmas qismi bo’lib kelgan ya’ni jamiyatdagi ijtimoiy muammolar xalq dardini kulgi vositasida tanqidiy fikrlashini targ’ib qilgan satira va yumor terminlarga atroflicha izoh berildi. Maqolada o’zbek va qirg’iz xalqli ijodida satira va yumorni yuzaga kelishini shakllanishi va rivoj toppish ta’siri va zamonaviy jamiyatdaggi turli darajadagi o’rinlari haqida mushoxada olib borildi va aniq misollar va latifalar keltirish orqali tasvirlandi. O’zbek va qirg’iz xalq og’zaki ijodida satira va yumor belgilarining madaniy ahamiyatidagi o’xshashlik va farqli jihatlari tushuntirilib aniq misollar va ifodalar orqali ochib berildi.