HOMILADORLIK, QANDLI DABET VA COVID-19: NATIJALARI - Umirjonova Shohsanam Valixon qizi (TADQIQOTLAR.UZ, 2023)
Kirish. Har qanday infektsiya, shu jumladan COVID-19 Qandli diabetning yomonlashuvi va rivojlanishi uchun xavf omili hisoblanadi, surunkali giperglikemiya immunitet tizimining disfunktsiyasini keltirib chiqaradi va kasallik xavfini oshiradi. Perinatal natijalar orasida eng keng tarqalgan xomila distress sindromi (26,5-30%), kam vaznli chaqaloqlar (25%), chaqaloqlar asfiksiyasi (1,4%). Yangi tug'ilgan chaqaloqlarni reanimatsiya bo'limiga yotqizish 43% hollarda talab qilinadi, perinatal o'lim esa 0,35-2,2% ni tashkil qiladi.