MEVALARNI QURITISHDA QUYOSH ENERGIYASIDAN FOYDALANISH JARAYONLARINI NAZORAT QILISH
Keywords:
Kalit so‘zlar: rostlash, optimal, pog‘onali, formalizasiyalash, konvektivli, kontaktli, sublimasion, flyuidizasionAbstract
Annotatsiya: Quritish meva, sabzavot va don kabi oziq-ovqatlardagi
buzilishlarni bartaraf etishning ajoyib usuli hisoblanadi. Bu nisbatan yuqori energiya
iste’moliga ega bo‘lgan jarayon bo‘lib, u butun jahon sanoat energiya iste’molining
taxminan 10-15% ni tashkil qiladi. Boshqa tomondan, energetika sohasida hozirgi
energiya inqiroziga yechim topishga qaratilgan harakatlar kuchaygan. Yechimlar
issiqlikni qayta tiklashdan qayta tiklanadigan energiya va energiyani saqlashgacha.
Issiqlikni qayta tiklash tizimlari energiya samaradorligini oshirish uchun bir nechta
ilovalardan chiqarilgan issiqlikni qayta ishlatishga asoslangan, bu yerda issiqlik
almashtirgich bunday tizimning asosiy komponenti hisoblanadi.
References
FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR
O‘zbekiston Respublikasi “Qayta tiklanuvchi energiya manbalaridan foydalanish
to‘g‘risida”gi qonunida 2019-yil 21-mayda qabul qilingan
O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining “Iqtisodiyot tarmoqlari va ijtimoiy
sohaning energiya samaradorligini oshirish, energiya tejovchi texnologiyalarni
joriy etish va qayta tiklanuvchi energiya manbalarini rivojlantirishning tezkor
chora-tadbirlari to‘g‘risida”gi qarori 2019-yil 22-avgustda qabul qilindi. PQ-4422-
sonli qaroti
Gallali Y. Preservation of fruits and vegetables using solar dryer: a comparative
study of natural and solar drying III; chemical analysis and sensory evaluation data
of the dried samples (Grapes, figs, tomatoes and onions). Renewable Energy, 1999,
Vol.19, p.p.203-212.
Sacilik, K., R. Keskin, A. Elicin, Mathematical modeling of solar tunnel drying of
thin layer organic tomato. Journal of Food Engineering, 2006, Vol. 73(3), p.p. 231-
Basunia M.T. Abe, Thin layer solar drying characteristics of rough rice under
natural convection, Journal of Food Engineering, 2001, Vol. 47, No. 4, - Р.295-301.