TO’GRI OVQATLANISHNING KARIYES PROFILAKTIKASIDAGI O’RNI.
Abstract
Tishlar kariesini va parodont to’qimalarning yallig'lanish jarayonini oldini
olishda to’gri, muvofiqlashgan ovqatning muhim ahamiyat kasb etishi bugungi kunda
ilmiy asoslangan. Ovqat masulotlarining tish to’qimalariga ko’rsatadigan ta’sirini
quyidagicha tasavvur qilish mumkin:
1- Tish to’qimalari (emal, dentin, sement) taraqqiyoti paytida qon oqimi
orqali kelayotgan mineral tuzlar, oqsil moddalar tish to’qimalarini shakllantirishda
oxaklanishida ishtirok etib, ularning turg'unligini ta’minlaydi.
2- Tishlar chiqib bo’lgandan keyin, oziq moddalar so’lak tarkibida
tishlar emalini muntazam ho’llash orqali kerakli miqdorda uni mineral tuzlarga
to’yintirib turadi.
3- Ovqat iste’molidan keyin qolgan ovqat qoldiqlari, ayniqsa
uglevodli ovqatlar tish yuzasiga yopishib qolib, bijg'ishi natijasida kariesogen holatni
yuzaga keltiradi.
References
Asosiy adabiyotlar
X.I.Israilov, R.N.Nigmatov, N.L.Xabilov “Ortopedik stomatologiya” Toshkent
“Ilm Ziyo” 2011 yil.
V.N.Trezubov, L.M.Mishinev, N.Yu.Neznanova “Ortopedicheskaya
stomatologiya” Sank-Peterburg SpesList 2003 g.
C.Ye.Kubayev, M.T.Xamidov “Olinadigan protezlar tayyorlash texnikasi”
Toshkent “Ilm Ziyo” 2002 yil