MEVALARNI QURITISHDA QUYOSH ENERGIYASIDAN FOYDALANISH JARAYONLARINI NAZORAT QILISH

Authors

  • Yo‘ldashev Akmaljon Valijon o‘g‘li
  • Normatov Yigitali Saydullo o‘g‘li.
  • Joniqulov Egamberdi Shavkat o‘g‘li
  • Sherimatov Dilshod Bobomurot o‘g‘li.

Keywords:

Kalit so‘zlar: rostlash, optimal, pog‘onali, formalizasiyalash, konvektivli, kontaktli, sublimasion, flyuidizasion

Abstract

Annotatsiya: Quritish meva, sabzavot va don kabi oziq-ovqatlardagi
buzilishlarni bartaraf etishning ajoyib usuli hisoblanadi. Bu nisbatan yuqori energiya
iste’moliga ega bo‘lgan jarayon bo‘lib, u butun jahon sanoat energiya iste’molining
taxminan 10-15% ni tashkil qiladi. Boshqa tomondan, energetika sohasida hozirgi
energiya inqiroziga yechim topishga qaratilgan harakatlar kuchaygan. Yechimlar
issiqlikni qayta tiklashdan qayta tiklanadigan energiya va energiyani saqlashgacha.
Issiqlikni qayta tiklash tizimlari energiya samaradorligini oshirish uchun bir nechta
ilovalardan chiqarilgan issiqlikni qayta ishlatishga asoslangan, bu yerda issiqlik
almashtirgich bunday tizimning asosiy komponenti hisoblanadi.

References

FOYDALANILGAN ADABIYOTLAR

O‘zbekiston Respublikasi “Qayta tiklanuvchi energiya manbalaridan foydalanish

to‘g‘risida”gi qonunida 2019-yil 21-mayda qabul qilingan

O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining “Iqtisodiyot tarmoqlari va ijtimoiy

sohaning energiya samaradorligini oshirish, energiya tejovchi texnologiyalarni

joriy etish va qayta tiklanuvchi energiya manbalarini rivojlantirishning tezkor

chora-tadbirlari to‘g‘risida”gi qarori 2019-yil 22-avgustda qabul qilindi. PQ-4422-

sonli qaroti

Gallali Y. Preservation of fruits and vegetables using solar dryer: a comparative

study of natural and solar drying III; chemical analysis and sensory evaluation data

of the dried samples (Grapes, figs, tomatoes and onions). Renewable Energy, 1999,

Vol.19, p.p.203-212.

Sacilik, K., R. Keskin, A. Elicin, Mathematical modeling of solar tunnel drying of

thin layer organic tomato. Journal of Food Engineering, 2006, Vol. 73(3), p.p. 231-

Basunia M.T. Abe, Thin layer solar drying characteristics of rough rice under

natural convection, Journal of Food Engineering, 2001, Vol. 47, No. 4, - Р.295-301.

https://nspi.uz/?p=23497

https://oz.sputniknews.uz/20171202/6977869.html

https://davr24.uz/archives/7921

Published

2023-12-21

How to Cite

Yo‘ldashev Akmaljon Valijon o‘g‘li, Normatov Yigitali Saydullo o‘g‘li., Joniqulov Egamberdi Shavkat o‘g‘li, & Sherimatov Dilshod Bobomurot o‘g‘li. (2023). MEVALARNI QURITISHDA QUYOSH ENERGIYASIDAN FOYDALANISH JARAYONLARINI NAZORAT QILISH . TADQIQOTLAR.UZ, 28(5), 3–10. Retrieved from https://tadqiqotlar.uz/new/article/view/1421

Most read articles by the same author(s)