МАЙДА ЗАРРАЛИ ОЗИҚ-ОВҚАТ ҚЎШИМЧАЛАРИНИНГ ТИПИК ВАКИЛИ ТИТАН ДИОКСИДИ ВА УНИНГ ОРГАНИЗМГА ТАЪСИРИ, ТУРЛИ ПАТОЛОГИК ЖАРАЁНЛАРНИ КЕЛТИРИБ ЧИҚАРИШИДАГИ ЗАМОНАВИЙ ҚАРАШЛАР.

Authors

  • Зарипова Ойсара Олимжон қизи.

Keywords:

Калит сўзлар: Майда заррали озиқ-овқат қўшимчалари, титан диоксиди, нейротоксик, гастротоксик, гепатотоксик таъсирлар.

Abstract

Аннотация: Бугунги кунда инсониятнинг ҳаёт тарзи, яшаш шароити,
ижтимоий фаровонликнинг ошиши, меҳнат шароитларининг такомиллашиши,
йиллик даромаднинг ошиши жамиятдаги барча соҳаларнинг ривожланишини
талаб қилмоқда. Жумладан ишлаб чиқариш саноатида маҳсулотнинг сифати ва
яроқлилик муддатидан ташқари унинг кўриниши, ўзгачалиги, ранг-баранглиги,
қадоқланганлиги, узоқ сақланиш хусусияти истеъмолчилар томонидан юқори
баҳоланмоқда. Бу сабаблар мутахассисларни маҳсулотга ишлов бериш
босқичини такомиллаштиришга мажбур қилмоқда. Озиқ-овқат
қўшимчаларининг кенг кўламда қўлланилиши айни шу талабларни
қондирилишида асосий восита бўлиб қолмоқда. Бу қушимчалар маҳсулотнинг
органолептик хусусиятларини тамоман ўзгартиради, узоқ сақланишига хизмат
қилади. Бундай қўшимчаларнинг асосий ҳиссаси майда заррачали озиқ-овқат
қўшимчаларига тўғри келади. Бундай қўшималарга: титан диоксид(E171), темир
оксиди(172), олтин(175), кумуш(174), кремний диоксиди(E551) ва бошқалар
киради.

References

Фойдаланилган адабиётлар:

Estefany I. Medina-Reyes, Carolina Rodríguez-Ibarra, Alejandro Déciga-Alcaraz,

Daniel Díaz-Urbina, Yolanda I. Chirino, José Pedraza-Chaverri, Food additives

containing nanoparticles induce gastrotoxicity, hepatotoxicity and alterations in

animal behavior: The unknown role of oxidative stress, Food and Chemical

Toxicology, Volume 146, 2020,111814,

Mahshid, S. Synthesis of TiO2 nanoparticles by hydrolysis and peptization of

titanium isopropoxide solution / S. Mahshid, M. Askari, M. S. Ghamsari // J. Mater.

Process. Technol. – 2007. – Vol. 189, N 1/3. – P. 296–300.

Распространенность, Применение И Патологические Эффекты Диоксида

Титана Аляхнович Н.С., Новиков Д.К. Уо «Витебский государственный

ордена Дружбы народов медицинский университет», г.Витебск, Республика

Беларусь Вестник ВГМУ. – 2016. – Том 15, №2. – С. 7-16.

The chronic spleen injury of mice following long-term exposure to titanium dioxide

nanoparticles / X. Sang [et al.] // J. Biomed. Mater. Res. A. – 2012 Apr. – Vol. 100,

N 4. – P. 894–902.

Titanium dioxide induced inflammation in the small intestine / C. M. Nogueira [et

al.] // World. J. Gastroenterol. – 2012 Sep. – Vol. 18, N 34. – P. 4729– 4735.

Titanium dioxide nanoparticles: a review of current toxicological data / H. Shi [et

al.] // Part. Fibre. Toxicol. – 2013 Apr. – Vol. 10. – P. 15.

The immune toxicity of titanium dioxide on primary pulmonary alveolar

macrophages relies on their surface area and crystal structure / R. Liu [et al.] // J.

Nanosci. Nanotechnol. – 2010 Dec. – Vol. 10, N 12. – P. 8491– 8499.

Lung exposure to nanoparticles modulates an asthmatic response in a mouse model

/ S. Hussain [et al.] // Eur. Respir. J. – 2011 Feb. – Vol. 37, N 2. – P. 299–309.

Mano, S. S. Comparison of cellular uptake and inflammatory response via toll-like

receptor 4 to lipopolysaccharide and titanium dioxide nanoparticles / S. S. Mano,

K. Kanehira, A. Taniguchi // Int. J. Mol. Sci. – 2013 Jun. – Vol. 14, N 7. – P. 13154–

Титова, Н. Д. Аллергические и неаллергические реакции на добавки в пище и

лекарствах / Н. Д. Титова // Аллергология и иммунология. – 2010. – Т. 11, №

– С. 250–259.

Determination of titanium dioxide in foods using inductively coupled plasma

optical emission spectrometry / M. C. E. Lomer [et al.] // Analyst. – 2000. – Vol.

, N 12. – P. 2339–2343

Titanium dioxide nanoparticles in food and personal care products / A. Weir [et al.]

// Environ. Sci. Technol. – 2012. Vol. 46, N 4. – P. 22

Published

2024-05-11

How to Cite

Зарипова Ойсара Олимжон қизи. (2024). МАЙДА ЗАРРАЛИ ОЗИҚ-ОВҚАТ ҚЎШИМЧАЛАРИНИНГ ТИПИК ВАКИЛИ ТИТАН ДИОКСИДИ ВА УНИНГ ОРГАНИЗМГА ТАЪСИРИ, ТУРЛИ ПАТОЛОГИК ЖАРАЁНЛАРНИ КЕЛТИРИБ ЧИҚАРИШИДАГИ ЗАМОНАВИЙ ҚАРАШЛАР . TADQIQOTLAR.UZ, 38(1), 72–75. Retrieved from https://tadqiqotlar.uz/new/article/view/3120