KIMYOVIY BIRIKMALARNING INSON ORGANIZMIGA TA’SIRI
Abstract
Aholini Oziq-ovqat mahsulotlariga bo’lgan ehtijoyniI qondirish masalasi oldin
ham, bugun kunda ham eng dolzarb muommolardan biri bo’lgan, ayniqsa aholi
sonining ortib borishi oziq-ovqat mahsulotlariga bo’lgan ehtijoyni oshirishga olib
keladi. Bizga ma’lum yer sayorasini 4/1 qismi quruqlikni tashkil etadi,yani 27% tashkil
etadi quruqlikning bor yog’i 15% qishloq xo’jaligi aboratida sug’oriladigan yerlar
hisoblanadi.Qishloq xo’jaligida yuqori hosil va sifatli mahsulotlarni yetishtirish zarur.
Shu bois kundan kunga mineral o’g’itlarga bo’lgan ehtiyoji oshib bormoqda ayniqsa
azotli, fosforli, kaliyli o’g’itlarga bo’lgan talab oshmoqda.Qishloq xo’jaligida mineral
o’g’itlardan meyoridan ortiq qo’llanishi yoki agrotexnika qoidalarining qo’pol
buzilishi oqibatida qishloq xo’jaligida yetishtiriladigan oziq-ovqat mahsulotlarining
sifati yomonlashib, hatto istemol qilgan insonlar orasida o’lim bilan tugagan holatlar
kuzatilmoqda qishloq xo’jaligida yetishtiriladigan meva sabzavodlardan netroza
miqdori yuqori ekanligi qayd etilmoqda, ya’ni belgilangan miqdordan 2 va undan
yuqori ekanligi aniqlangan bundan tashqari chorvachilik,parandachilik,baliqchilikdan
tezroq mahsulot yetishtirish uchun turli xil tarmoqlardan foydalanilmoqda oqibatda,
hayvon go’shtlarini istemol qilish orqali inson organizmiga o’tib qolishi natijasida
ortiqcha vazn ortirishga sabab bo’lmoqda, ya’ni AQSH da aholi o’rtasida 70% ortiq
insonlar ortiqcha vazndan azyat chekmoqda.
References
Foydalanilga adabiyotlar
S.S.Soliqxo’jayev Gigiena Toshkent 1992-yil 240-244 bet
O’ZSE 2007 YIL Toshkent 336-bet