SAMARQAND HUDUDIDAGI 7-18 MAKTAB YOSHLAR O’RTASIDAGI BOLALARNING SHAKARGA BO’LGAN ISTE’MOL TENDENSIYASI
Abstract
Mavzuning ahamiyati. Shakar bolaning alkogolidir. Shirinlangan oziq-ovqat
va ichimliklarning haddan tashqari ko'pligi boshqa xavfli sharoitlar qatorida
kilogramm ortishi, qon shakar bilan bog'liq muammolar va yurak xastaliklari xavfini
oshirishi mumkin. Shu sabablarga ko'ra, iloji boricha qo'shilgan shakarni minimal
darajada ushlab turish kerak, bu butun oziq-ovqatlarga asoslangan ozuqaviy
moddalarga boy dietaga rioya qilganingizda oson. Bolalar alkogolsiz spirtli ichimliklar
kasalligiga chalinadi. Giyohvandlik qiluvchi moddalar o'ziga qaram bo'lib, siz
bilishingiz mumkinki, bu o'ziga qaram modda sizning oilangiz va atrofingizdagilarning
hayotini sog'lig'ingizga putur etkazadi, chunki bu o'ziga qaramlikdir, ya'ni biokimyo
ta'rifi unga qarshi turishingiz mumkin bo'lgan har qanday xatti-harakatlardan
kuchliroqdir. Bu giyohvandlikning ta'rifi . Bundan tashqari, shakar alkogolga juda
o'xshaydi, molekula uchun xavfli bo'lib, molekulaning o'ziga xos toksikligi, chunki
alkogolning organizmda metabolizmi va metabolizmi. Agar siz spirtli ichimliklarni 2-
toifa diabet, yog'li jigar kasalligi va miya muammolari bilan bog'liq barcha
kasalliklarni ko'rsatsangiz. Biz hozir bolalarda ko'ryapmiz va ular spirtli ichimliklarni
ichishmaydi. Ammo bolalar shakarni iste'mol qiladilar.